Enquête over spraak

Na de eerdere enquêtes over taalgebruik en culturele gewoontes in het buitenland, en de vragenlijsten over kennis van Nederlandse uitdrukkingen en woordenschat, vragen we nu naar spraakopnames. Daarvoor is de mobiele applicatie ‘Stimmen’ beschikbaar die in de iOS App Store of de Android Google Play Store kan worden gedownload. De Stimmen-app (www.stimmen.nl) is ontwikkeld aan de Rijksuniversiteit Groningen met als doel gegevens te verzamelen voor taalkundig onderzoek. In samenwerking met de projectleider van Stimmen, Nanna Haug Hilton, is de app geschikt gemaakt voor het verzamelen van spraakdata in het kader van Vertrokken Nederlands. Wij zijn benieuwd hoe het Nederlands van emigranten over de hele wereld klinkt!

Volg  de volgende stappen om mee te doen. Download allereerst de Stimmen-app voor je mobiele telefoon via de App Store of Google Play Store. Zodra je de app hebt gedownload, volgt er een korte introductie. Je kunt vervolgens kiezen uit vier opties: dialectquiz, plaatjesspel, opname en opnames bekijken. Kies hier voor de optie ‘opname’. Je komt dan terecht in de omgeving ‘vrije spraak’. Via de button ‘jouw verhaal vertellen’ kun je zelf gaan inspreken. Je krijgt eerst een paar vragen over jezelf. Let op: gelieve bij de vraag ‘Waar kom je vandaan?’ te antwoorden met de plaats waar je op dit moment woont. Je kunt een locatie prikken op de wereldkaart. Bij de vraag ‘Vertel ons wat volgens jou belangrijk is voor ons om te weten over jouw taal(gebruik)?’ kun je aangeven wat je moedertaal of moedertalen zijn, of je zelf bent geëmigreerd of je (groot)ouder(s) en wanneer, dus bijvoorbeeld: Nederlands, zelf geëmigreerd, 1993 of Limburgs dialect, ouders geëmigreerd, 1970.

Zodra je de vragen hebt ingevuld, kun je op ‘verzenden’ klikken. Je komt dan terecht op de pagina ‘onderwerpen’. Maak hier een keuze uit de bovenste drie categorieën om over te praten. Wat is je grootste taalblunder in het buitenland? Vier je Nederlandse of Vlaamse feestdagen zoals koningsdag? Horen mensen aan jouw taalgebruik dat je uit Nederland of Vlaanderen komt? Zodra je een onderwerp hebt gekozen, kun je aangeven in welke taal je wilt opnemen. Kies hier voor de optie ‘Vertrokken Nederlands’. Je wordt nu direct doorverwezen naar de opnamepagina. Klik op de button met het microfoontje om de opname te starten. Let op: de maximale lengte van de opname bedraagt 60 seconden. Ben je tevreden met de opname? Klik dan op ‘verzenden’.

Als je jouw opname hebt verzonden, kun je via de pagina ‘opnames bekijken’ (de praatkaart) jouw opname en de opnames van anderen terugluisteren. Iedere pin op de wereldkaart bevat een opname. Natuurlijk verwerken wij persoonlijke gegevens anoniem en worden deze alleen voor de wetenschappelijke doeleinden van dit project gebruikt. Wil je toch liever niet dat jouw opname openbaar beschikbaar is? Dan kun je achteraf aangeven dat je de opname wilt laten verwijderen. Dit doe je door naar ‘instellingen’ te gaan (via het tandwieltje in de rechterbovenhoek van de app) en vervolgens naar ‘over’. Je leest dan wat je moet doen om jouw opname te laten verwijderen.

Voor vragen of opmerkingen over de spraakdata of over Vertrokken Nederlands in het algemeen kun je contact opnemen met de projectleider Nicoline van der Sijs, e-mailadres: post@nicolinevdsijs.nl.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *